0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Hasznos a színelő szedés

Az almafajták közül még az egyszerre érőkre is jellemző, hogy a korona külső részén levő gyümölcsök korábban színesednek és érnek. A színelő, vagyis a szakaszos szedés azért hasznos, mert hasonló érettségű termést tudunk betárolni, illetve ha piacra visszük, mindig a fogyasztó igényének megfelelő gyümölcsöt tudunk kínálni. Az érett gyümölcsért a vásárló szívesen ad magasabb árat és rendszeresen visszatér a termelőhöz.

A jobb tárolhatóság érdekében az almaszüretet ne kezdjük harmatos reggelen, hanem csak a harmat felszáradása után. Ahogy azt már többször javasoltuk, a gyümölcsöket nagy körültekintéssel, óvatosan szedjük, nehogy megnyomódjanak, megtörődjenek. Csak az egészséges gyümölcsöket tegyük a ládákba, rekeszekbe, a sérült, romló és romlott almákat gyűjtsük külön azonnali felhasználásra. Az egészséges részekből például aszalt almát, kompótot, dzsemet készíthetünk, de alkalmas az érett, egészséges almadarab a pálinkafőzésre szánt cefrébe is. (…)
 

Forrás: